Assalammualaikum semua, Promo bulan ni memang saya tunggu2 sebab im a loyal fan of VIVIX and B Complex. Saya mengambil Vivix dan B Complex khusus untuk sakit Bells Palsy yang saya hidapi semenjak 4 tahun lepas. Bells Palsy adalah sakit saraf menyebabkan sebelah daripada muka lumpuh sementara. Bagi yang belum baca pengalaman saya menghidap penyakit Bells Palsy boleh baca kat sini.

Baru2 ni saya ada terbaca, ada sorang pemimpin parti politik dapat Bells Palsy and sekarang tengah buat rawatan acupuncture. Well, sebenarnya banyak rawatan kita boleh cuba…Allah pon ada cakap..setiap penyakit ada ubatnya kecuali mati…so kita kena usaha mengubati penyakit kita..betul tak…

Entry saya ni lebih kepada pengalaman saya sendiri juga daripada sumber2 pembacaan saya daripada internet. Jom baca…

Rawatan untuk Bells Palsy

Steriod dan Antiviral

Masa saya mula2 di diagnose mendapat Bells Palsy, I was admitted to Hospital for 5 days. Sepatutnya kena buat MRI or CT scan but that time sebab saya pregnant so tak buat. Rawatan yang diberikan adalah Prednisone (steriod) and Antiviral. Rawatan ni kena bagi cepat2 untuk mengurangkan radang, tekanan or jangkitan pada nerve seawal yg mungkin. Masa saya kena Bells Palsy tu..kepala memang sangat…sangat..sangat sakit..bangun pon tak boleh. So doctor bagi saya painkiller yang paling kuat..namanya saya tak ingat. Side effect pill tu saya selalu rasa loya..letih..mengantuk dan tak boleh breastfeed baby saya..

Vitamin

Since saya kena Bells Palsy in 2010..doctor saraf advice untuk amik satu ubat yang dipanggil Methycobal or Methylcobalamin untuk jangkamasa panjang. Actually tiada ubat atau rawatan khusus untuk Bells Palsy. Saya tak penah ambik tau pon pasal Methycobal ni until one time saya google..sebenarnya Methycobal adalah vitamin 12. Bila dapat tau ianya sejenis vitamin saya terus try untuk cari supplement lain yang berasaskan bahan2 semulajadi sebab saya takut ada side effect bila ambik Methylcobalamin dalam jangkamasa panjang.

Tiap2 hari saya buat lawatan ke Pharmacy untuk cari supplement yang high in vitamin B12. 1st vitamin yang saya try is B Complex from Brands’ kalau tak silap. Masa tu brands’ ni baru keluarkan their new product line and saya pon try. Not bad lah dapat rase jugak perubahannya. Pastu nak beli the 3rd bottle dah takde pulak vitamin tu..tak sure lah tak laku ke…so saya pon cari2 lagi vitamin yg lain sehinggalah saya jumpe B Complex Shaklee. Since then…memang tak ambik dah brand lain.

vitamin bells palsy

B Complex

Sebenarnya…mula2 saya amik B Complex Shaklee saya tak rase pon apa2 perubahan…until saya diadvice untuk increase the dosage daripada 1 biji ke 2 biji sehari. Masa tu baru saya tau setiap orang mempunyai keperluan yang berlainan. Lepas amik B Complex Shaklee for a week… memang ada perubahan ketara…saya lebih energetic, sakit kepala pon hilang. Yang untuk saraf tu..susah nak cakap sebab Bells Palsy memang amik masa yang lama untuk baik sepenuhnya…most yg dapat Bells Palsy more than a year…selalunya tak akan sembuh 100%….

Vitamin B ni merupakan vitamin yang penting untukĀ  sistem saraf berfungsi dengan lebih baik. Vitamin B terdiri daripada pelbagai jenis…ade B1 lah B2 lah…but vitamin B yang penting untuk Bells Palsy adalah:

  • B1 – meningkatkan perjalanan darah (Bila ada Bells Palsy perjalanan darah berkurangan dalam otot2 yang tidak aktif) dan boleh mengelakkan daripada kematian otot dan sel2.
  • B6 – membantu menghasilkan asid amino yang diperlukan dalam pembentukkan sel2 baru.
  • B12 – bila diambil as sebahagian daripada vitamin B-complex, it boleh membantu mengurangkan keradangan saraf yang injured dan menguatkan sistem immune. Methylcobalamin adalah a form of B12 yang bukan merupakan komponen untuk Basic B-complex vitamins, dan ianya sangat penting untuk pertumbuhan dan maintenance untuk saraf2 yang rosak.

B Complex juga sangat2 baik untuk reduce stress. Memang sesuai untuk saya yang selalu keje stress ni…

Vivix

Vivix ni sejenis liquid yang sangat2 hebat setandinglah dengan harganya. Ianya diperbuat daripada tumbuhan dan buah2an bertaraf SUPER iaitu anggur muscadine, purple carrot, european elderberry dan polyganum cuspidatum. 1 sudu vivix menyediakan sebanyak 100mg of resveratrol yang baik untuk generate sel2 baru dan memperbaik sel2 yang rosak. Vivix juga sangat2 baik utk saraf dan mengurangkan keradangan. Bagi maklumat yang lebih detail pasal vivix, boleh baca disini.

Saya amik vivix after a few months selepas amik B Complex secara konsisten. Disebabkan saya ade synkenesis, Vivix bertindak mengurangkan kekejangan otot muka dan saya boleh nampak muscle2 saya bertambah aktif dan baik. Saya ada kawan opis yang penah kena BP selama 5 tahun. Dia tak penah amik Methycobal or other vitamins untuk nerves. Otot muka dia seakan dah mati..sebab tiada pergerakan langsung. Dan saya pernah berbual dengan seorang lagi pesakit Bells Palsy yang mengidap penyakit ini selama 8 tahun. Dia pon tak penah amik both of these vitamin, otot muka beliau juga tidak bergerak langsung.

Vivix ni lagi satu yang best is dia bagi kita nampak muda…bila kena Bells Palsy..muka saya memang banyak wrinkle disebabkan synkenesis. After a year amik Vivix..saya perhatikan gari2 halus dan kedut2 disebabkan movement yang salah tu makin berkurangan. Muka pon nampak berseri2.

Physiotheraphy

Saya tak advice uolls untuk buat physio cepat2 or guna alat rangsangan otot atau TENS. Sebab ape? Sebab Saraf kita still injured and tak boleh send signal untuk bergerak. Kalau kita stimulate or paksa otot2 sebelum masanya..kita akan hantar signal kepada otot yang salah….dan boleh dapat synkenesis. Synkenesis ni adalah pergerakan otot yang salah. Kalau kita senyum mata akan tertutup dan sebagainya. Lama2 ianya akan jadi permanent. So kena tunggu sampai saraf kita baik or menunjukkan tanda2 nak bergerak baru buat physiotheraphy.

Pembedahan

Doctor penah suggest untuk bedah kepala saya untuk besarkan laluan nerve supaya laluan tersebut tidak menghimpit nerve yang injured or bengkak/ radang. But saya tak buat takut dapat benda lain pulak. Surgery ni jaranglah orang buat sebab ada high risk untuk jadi pekak.

Penjagaan Diri untuk Pesakit Bells Palsy

Rehat

Bila uolls dapat BP, rehat adalah sangat2 penting. Macam saya..masa dpt Bells Palsy Doctor pon tak sure kenapa..sebab masa tu saya sihat..takde demam etc..but time tu saya memang sangat2 stress with my work. Doctor suspect saya dapat Bells Palsy sebab stress. Kalau uolls baca..stress is one of the punca penyakit BP. Masa dalam rawatan..memang badan akan rase lemah dan lesu..so memang kena rehat yang banyak.

Mulut/ Gigi

Selain daripada itu, penjagaan mulut/ gigi jugak penting sebab pipi tak leh gerak so senang makanan melekat. Macam saya kena gi doctor gigi dalam 3 bulan sekali.

Mata

Penjagaan mata sangat2 penting sebab mata tak boleh tutup so risiko untuk mata kita rosak amat2 tinggi. Bila tido, kena tape mata dengan surgical tape pastu pakai penutup mata. Doctor mata pon kena pegi..untuk check mata…sebab mata ni kalau rosak..spare part takde jual okeh…doctor mata kat DEMC sekali visit dalam rm200-rm300 depends on treatment. Masa check mata..doctor akan tgk mata kita ada scarring ke..sebab bahaya tau…Bila keje dalam aircon or depan PC lagi kena extra care. Sebab mata tak boleh berkelip..so mata akan cepat kering. Dulu Doctor mata saya advice untuk pakai eyedrop brand Alcon. In a few mins kena titis eyedrop ni so mata sentiasa lembab. Pastu kena manually kelipkan mata kita.

 

BP

Telinga

Masa saya kena Bells Palsy..telinga memang sangat2 sensitif terhadap bunyi2 yang kuat. My advice boleh gunakan earplug.

Bagi tips2 lain untuk mengelakkan dan merawat Bells Palsy, sila click disini.

Saya Faham Perasaaan Anda

Ok..thats all for now..kalau ada sebarang pertanyaan or nak share your story or treatment, boleh tinggalkan komen diruangan dibawah. I will try my best to assist uolls…Saya faham sangat2 bagi sape2 yang penah kena Bells Palsy…memang akan rase sedih and rendah diri sangat…especially yang berkerja…nak jumpe orang pon malu sebab muka senget sebelah…well..you are not alone…and it is not the end of the world….ramai yang kena Bells Palsy ni tapi kurang yang nak share openly…Bells Palsy can heal..and can be treated…walaupon masih takde lagi ubat specific untuk treat it….Insyaallah..berusahalah cari penawarnya….

I can be contacted at 012-6828084 for more info…

Rawatan untuk Bells Palsy
Tagged on:                             

21 thoughts on “Rawatan untuk Bells Palsy

  • Pingback: Benarkah Bells Palsy adalah Minor Stroke? Boleh Dipulihkan Ke? | azeniahmad.com

  • January 12, 2016 at 11:29 pm
    Permalink

    Mohon share pengalaman penulis tentang Bells Palsy nie.
    Semoga dapat membantu yang diluar sana tentang penyakit ini.
    Terima kasih.. :)

    Reply
  • February 23, 2016 at 4:42 pm
    Permalink

    Ya Allah kesiannya. Alhamdulillah sekarang puan dah pulih. Sebelum ni ade juga ofismate yang kena Bell Palsy secara tiba-tiba. Memang tak sangka, tetiba jek MC cakap muka herot sebelah. Pada mulanya ingatkan strok tapi nasib baik bukan huhu

    Reply
  • Pingback: Rawatan Penyakit Bell's Palsy Agar Wajah Kembali Normal | Myliferia.com

  • March 20, 2016 at 8:47 am
    Permalink

    saya nak tanya bell pallsy cik dah baik ke? sbb saya dah setahun but still takde perubahan..sebelum ni otak kanan saya ada tumor n dah buang dah pun but still takde perubahan jugak..selain vitamin or steroid ada buat apa2 rawatan tak?

    Reply
    • March 24, 2016 at 6:52 am
      Permalink

      Sekarang dah masuk 5 tahun dlm 90% baik. Alhamdulillah. Saraf ni amik masa yang lama untuk pulih. Saya penah buat physiotherapy dan yang lain2 tak penah cuba lagi. Ade yang try acupuncture dan pulih. Bergantung kepada kecederaan saraf tu. Semua org tak sama. Whatever it is kena amik supplement bagi saraf tu aktif. Kawan saya bells palsy 10 tahun memang half face tak bergerak langsung.

      Reply
    • April 24, 2016 at 6:19 am
      Permalink

      Alhamdulillah..sy kene bell palsy dalam 4 ke 5 bulan..masa tu buat treatment sekali je…dy bagi karen kene kat muka…pastu dy ajar tuam muka pakai ais…pakai berus n berus muka bagi saraf bergerak..yg ni kene consistent la..then ada jmpe doc pakar saraf then dy bagi ubat neuro apa tah…alhamdulillah dh oke..

      Reply
      • May 22, 2016 at 11:59 am
        Permalink

        Alhamdulillah..mmg tengok org ade yg cepat baik ade yg lambat. Tengok kepada keseriousan nerves injury tu.

        Reply
  • May 22, 2016 at 11:55 am
    Permalink

    Salam.. saya kena BP ni dh masuk 8 bln (sy kena 1/10/15).. 1st time kena, memang freak out sangat2.. then pegi jmpe doc, dia bg steroid n ubat methylcobalamin .. n sy ada buat rawatan fisio.. tp hanya buat 3x je.. after 3rd month kena n after fisio yg 3x tu, sy teruskn mkn ubat sampai bln ke 4saya kena .. n then sy stop ambil apa2 ubat .. sy just urut2 muka shaja. Tp smpai skarang, x elok2 lg.. saya takut sgt dia x bole sembuh dh.. apa sy perlu buat ye? Perlu ke saya jmpe doc n ambil steroid n methyl balik, atau just makan vit.B supplement??? -ve mood saya datang balik sbb majlis graduasi nk dkt.. ?????

    Reply
    • May 22, 2016 at 12:01 pm
      Permalink

      Wsalam, saya cadangkan sentiasa ambil supplement B12 dan supplement yg boleh reduce inflammation of nerve. Macam kawan saya mmg tak ambik supplement now dah 10 tahun tiada pergerakan langsung. Try to be positive bila positive lagi cepat baik. Saya doakan supaya cepat sembuh seperti biasa. Aminn

      Reply
  • May 22, 2016 at 12:35 pm
    Permalink

    Terima kasih atas nasihat nye dan reply yg sgt cpt .. mood kadang2 terswing sikit sbb pikirkan majlis penting nk kene pergi.. ok.. jadi skarang sy kena makan suplement vitb12 secara consistent je la ye..? Perlu pergi buat fisio lg x ??.x suka sgt buat fisio.. ??

    Reply
  • September 25, 2016 at 12:06 am
    Permalink

    Mak sy br diserang BP hr 23/9/2016…da bw ke klinik kesihatan..doc just bg ubat utk mkn jer..kami x tau alternatif lain sbb xpenah ade family members sakit camnie..ade ke klinik yg blh cucuk steroid utk bg pulih semula?n nk tau blh ke awal2 ni kami anta mak utk urut urat saraf?

    Reply
    • September 28, 2016 at 12:35 pm
      Permalink

      Steriod hanya digunakan utk stop inflamation untuk jangkamasa pendek. Normally right after kena. Bells palsy takde ubat. Doc just bagi vitamin B12 for saraf. Ade yang try Acupunture, ade yang try urut traditional. Tapi saya tak try kaedah ni takut practitioner tu tak pandai nanti jadi lebih teruk. Untuk maklumat lanjut boleh whatsapp saya 0126828084

      Reply
  • October 3, 2016 at 8:27 am
    Permalink

    salam sis, kalau yg dh lbh dr setahun mhidapi bp ni if consume vivix ni, brapa lama blh nmpk kesan dia ?

    Reply
    • October 4, 2016 at 1:00 pm
      Permalink

      Walaalaikumsalam, kalau amik vivix spasm kat muka memang berkurang dengan drastik. Kesan blh dirasai selepas 1-3 botol. Sebotol tu tahan dlm sebulan lebih.

      Reply
  • October 4, 2016 at 11:14 am
    Permalink

    salam.. sy nak tanya vivix boleh mkan tak untuk bell palsy masa mengandung.

    Reply
    • October 4, 2016 at 12:58 pm
      Permalink

      Walaalaikumsalam,dah pregnant berapa bulan? Vivix takde test kat pregnant mothers tetapi insyaallah selamat sebab ramai kawan2 saya yg amik. Just tak digalakkan utk awal2 pregnancy. Blh mintak advice doctor untuk kepastian.

      Reply
  • December 6, 2016 at 3:08 pm
    Permalink

    Salam, sy dh 18 tahun hidap bell palsy. Now sy start mkn b complex shaklee. If sy cnsume vivix agak2 berapa lame blh nmpk kesan positif?

    Reply
    • January 16, 2017 at 3:33 am
      Permalink

      Wsalam puan Ira, sekarang ni muka dah ok ke? Saya tak sure part BP tu blh recover ke tak after 18 tahun. But apa yg saya tau Ira akan lebih sihat dan awet muda kalau amalkan vivix berterusan.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Maaf! Sila click button share