Ni ade satu citer benar…org ni duduk depan rumah makcik saya dikampung. Dah pencen as Estate Manager. Beli rumah bungalow cash…anak ade 6 orang dan kebanyakkan dah berkahwin. Baru2 ni isteri dia sakit buah pinggang dan memerlukan rawatan dialysis yg memakan kos sebanyak RM3-4 ribu sebulan. Disebabkan kesempitan wang, dia try dapatkan bantuan Pusat Zakat dan Baitulmal. Tapi..tak penah dapat…penah dahulu mak saya suggest a few vitamins for her tapi tak sure kenapa dia tak berminat. Saya bukanlah nak bersangka2 tetapi kesihatan itu sangat2 penting…bila kita sakit..even anak yang ramai pon sukar membantu…

Ramai antara kita yang sayang duit untuk beli supplement. Ramai juga yakin dengan pengambilan supplement dapat meningkatkan tahap kesihatan tapi still tak beli sebab sayangkan duit.

Tahukan anda dengan pengambilan supplement anda dapat MENJIMATKAN WANG anda??? This is based on kajian antarabangsa yang saya rasa applicable untuk kita di Malaysia. Sebab isu kesihatan adalah isu global.

Saya banyak subscribe to website2 yang ada kaitan dengan kesihatan, ingredient dan supplement. So saya selalu dapat update on new technology, new products dan banyak article2 menarik. Baru2 ni saya tertarik dengan satu article by nutraingredient.com. Article ni menerangkan review yang dijalankan oleh expert untuk 19 kajian berkenaan supplement untuk isirumah.

Mengikut kajian ini, pengambilan supplement oleh isirumah dapat menjimatkan wang yang sangat banyak untuk keperluan perubatan. Mereka juga mendapati kegunaan supplement adalah cost-effective.

Review untuk kajian2 yang ditulis oleh penyelidik daripada the University of Southampton in the UK, Trinity College in Ireland, Sapienza University in Italy and Charité Medical University in Germany mendapati kegunaan supplement dalam isirumah, termasuk atau tidak termasuk kegunaan dihospital menghasilkan penjimatan kos bersih.

Dalam satu daripada 19 kajian ini mendapati, 1 isirumah dapat jimat sebanyak RM1283 (€269.53) untuk kos pemeriksaan, pengurusan and pemantauan untuk sesuatu penyakit untuk 3 bulan.

Sementara itu, satu kajian lain pula yang membandingkan pesakit sebelum pembedahan yg makan supplement dan yang tak makan supplement mendapati, penjimatan kos bersih sebanyak RM1580 untuk setiap pesakit.

Dalam jurnal Clinical Nutrition, international review membuktikan supplement dapat meningkatkan kualiti kehidupan, mengurangkan jangkitan dan mengurangkan komplikasi sebelum pembedahan kecil. Ianya juga mengurangkan kemasukkan kehospital secara signifikan iaitu sebanyak 16.5%. (Sumber: Clinical Nutrition)

Actually, based on my personal experience, ramai doktor2 yang old skool tak berapa agree dengan pengambilan supplement sebab kita boleh dapat nutrisi daripada makanan yang kita ambil. Well, kalau ikutkan gaya hidup moden sekarang ni..saya rasa susah nak dapatkan nutrisi yang sebaiknya daripada makanan. Dengan pencemaran la dengan penggunan bahan kimia merbahaya la…Saya ade explain why kita perlukan supplement dengan panjang lebar disini.

prescriptions

Bagi saya, sekiranya kita dapat mencegah penyakit ianya adalah lebih baik daripada merawati penyakit tersebut. Kos perubatan bukannya murah sekarang ni unless uolls menggunakan kemudahan yang disediakan oleh hospital dan klinik2 kerajaan. Kos untuk demam, batuk dan selsema di DEMC sahaja mencecah kepada RM80-100 sekali rawatan. Tu belum lagi kos ambil darah dan sebagainya. Kalau masuk ward lagi mahal. Kalau yang ade medical insurance maybe uolls rase tak terbeban but pikirkan kos masa dan kesusahan emosi yang dialami sekiranya diri sendiri or ahli keluarga yang sakit. Tu belum lagi kalau ade penyakit kritikal seperti kanser dan sebagainya. Tengok je jadual dibawah ni…scary…

kos-perubatan

Alhamdulillah, semenjak saya dan family start pengambilan supplement since 2012..kesihatan kami sekeluarga bertambah baik. Visit to hospital pon bertambah2 kurang kalau tak tu tiap2 bulan mesti pi DEMC 2-3 kali. Peti ais penuh dengan ubat batuk, demam dan selsema. Anak saya yang kecik sekali pon dah jarang sgt masuk ward. Tonsil dia sgt2 besar but bila kena batuk atau demam, alhamdulillah tonsil dia tak bengkak.

Kesimpulannya, prevention is definitely BETTER than cure and pengambilan supplement dapat menjimatkan kos perubatan. It is not only BETTER but CHEAPER! Uolls bukan sahaja boleh jimat wang sendiri tapi jimatkan wang syarikat anda bekerja. Less MCs increase productivity. Bila productivity meningkat, kompeni kita maju. Bila kompeni kita maju, insyaallah GAJI KITA NAIK. Betul tak? hehehe…

 

Kajian Mendapati Supplement dapat Menjimatkan Kos Perubatan
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Maaf! Sila click button share