Assalammualaikum semua..saya doakan semua sihat2 belaka…entry kali ni saya nak citer pasal demam denggi..almaklumlah musim sekarang ni..ade je kawan2 masuk ward sebab demam denggi..ade anak buah kawan kat opis sampai masuk ICU sebab demam denggi.

Saya tinggal diseksyen 7 Shah Alam. Memang popular kawasan penternakan nyamuk kot..hari2 MBSA dok sembur asap…saya penah kena demam denggi sekali je tu pon dah lama..ade la dalam 9-10 tahun yang lepas..masa tu masuk ward kat SMC Shah Alam sehari je…pastu kena bayar dalam rm1500..deposit rm3000. Rawatannya? Ubat demam, ubat muntah pastu masuk air je…Demam denggi memang takde ubat…

Baru2 ni suami saya pulak masuk ward sebab denggi..mula2 demam pastu tak baik2 pastu gi check darah sampai banyak kali…doktor tak tau punca sampai lah check darah kuning (Platlet)…baru confirm darah tinggi..time tu platlet still tinggi dan tak jatuh banyak tapi demam kuat..sampai mengigil2…hari yang ke4 kena admit kat hopital..rawatan demam denggi? Masuk air je la..pastu ubat demam…

denggi demc

Hubby & Ifan in DEMC

Based on reading, denggi ni akan jadi lebih teruk kalau immune system kita lemah…yang boleh lead to denggi berdarah. Syukur alhamdulillah bila suami saya start demam…saya bagi nutriferon dan high dose vitamin C Shaklee. I think..that was the reason platlet suami saya tak dropped banyak…eventhough demam dia kuat…Bila dah confirm denggi and masuk ward..saya start bagi performance drink pulak…Kawan2 pula bila tau suami kena denggi..ramai yg suggest sup ketam dan air daun betik. Saya just cuba sup ketam je…daun betik tak try…sebab saya confident nutriferon dan vitamin C will do the work. Bagi pesakit2 denggi berdarah, saya cadangkan untuk mengambil sekali VIVIX bagi mempercepatkan penyembuhan.

People with weakened immune systems as well as those with a second or subsequent dengue infection are believed to be at greater risk for developing dengue hemorrhagic fever. – Webmd

Sebelum kita citer lebih lanjut berkenaan rawatan denggi jom baca dulu pedia denggi dan gejala2 demam denggi supaya kita lebih paham dan alert bila suami or isteri or anak2 kita kena demam ni.

Demam Denggi

Demam denggi adalah sejenis penyakit jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang telah dijangkiti.

Tanda dan Gejala

  • Kebiasaannya demam akan terjadi pada hari ke tiga (3) hingga ke empat belas (14) selepas digigit oleh nyamuk yang dijangkiti, kebiasaannya di antara 4 hingga 7 hari.
  • Selalunya ia akan bermula dengan demam kuat yang mengejut, sakit kepala yang teruk/kuat, sakit pada bahagian belakang mata serta otot-otot dan sendi-sendi. Ruam merah di kulit juga boleh terjadi.
  • Demam ini boleh mencapai suhu 40 – 41 C, dan selalunya akan berlarutan selama 2 hingga 7 hari. Ia juga boleh menyebabkan serangan sawan dikalangan kanak-kanak di bawah umur 6 tahun. Sakit teruk pada tulang-tulang, otot-otot dan sendi-sendi. Demam denggi ini juga dikenali sebagai “breakbone fever”.
  • Ruam selalunya akan tumbuh pada hari ke 3 dan 4 selepas bermulanya demam.
  • Muntah dan kurang selera makan.

Rawatan Demam Denggi

  • Segera berjumpa dengan doktor kerana tiada ubat yang khusus untuk rawatan demam denggi. Ubat paracetamol boleh diambil untuk menurunkan demam dan mengurangkan kesakitan. Antibiotik tidak diperlukan.
  • Rehat dan banyakkan minum air masak.
  • Elakkan ubat aspirin bagi kanak-kanak di bawah umur 12 tahun.
  • Supplement – Shaklee Nutriferon, Performance Drink & Vitamin C Sustained Release 500mg and vivix
  • Rawatan traditional – Jus daun betik dan sup ketam

denggi setSupplement – Shaklee Nutriferon, Performance Drink & Vitamin C Sustained Release 500mg

1. Nutriferon

Nutriferon berperanan untuk merangsang setiap sel2 dalam badan untuk menghasilkan INTERFERON semulajadi dengan TIADA KESAN SAMPINGAN. Nutriferon dihasilkan dengan penyelidikan selama 40 TAHUN oleh Dr. Yosuhiko Kojima, pakar immunology yang terkenal didunia. (Dr. Kojima merupakan ahli kepada Shaklee’s Medical Advisory Board.)

  • Interferon merupakan bahan semulajadi yang dihasilkan oleh sel2 badan
  • Ianya di aktifkan apabila sel2 diserang oleh microb, virus, sel cancer  dan sebagainya dan mempunyai 2 fungsi utama iaitu:
    • Ia menghantar signal ke semua sel2 dalam badan supaya bersedia untuk melawan penyakit.
    • Ia mengaktifkan sel2 immune atau askar2 untuk membunuh penceroboh2 yang tak diingini.
  • Interferon membantu melindungi manusia daripada terdedah kepada penyakit2 yang boleh menjadikan kita mendapat penyakit yang serius.

Shaklee NUTRIFERON berupaya merangsang setiap sel dalam badan untuk menghasilkan lebih banyak interferon semulajadi untuk menyediakan perlindungan yang lebih baik terhadap penyakit2 berkaitan selsema dan virus. Ianya juga berupaya menyeimbangkan immune sistem (untuk pesakit yang ada hypo atau hyper immune disorders) dan juga membantu seimbangkan sistem endocrine manusia.

Nutriferon merupakan pilihan yang selamat berbanding Interferon yang dihasilkan oleh syarikat pharmaceutical. Interferon ni mereka hasilkan dengan kejuruteraan genetik yang bertoksik dan sangat2 mahal (Purata 1 suntikan interferon memakan kos sebanyak RM1500 bersamaan dengan setahun supply oh Nutriferon). Dr. Kojima sedar akan perkara ini dan telah berusaha mencari jalan untuk merangsang pengeluaran interferon secara semulajadi. Beliau dan rakan2 telah menghabiskan masa selama 40 tahun untuk mengkaji dan menguji lebih daripada 200 jenis ekstrak herbal untuk menghasilkan NUTRIFERON. Nutriferon merupakan satu2nya supplement yang dihasilkan oleh doktor yang menjumpai interferon semulajadi.

Nutriferon merupakan campuran yang ekslusif dan disahkan melalui kajian klinikal sebagai immuno-supportive phytonutrients. Ianya terdiri daripada 4 ekstrak herbal yang mengandungi bioactive polysaccharides.

  1. Pumpkin Seed
  2. Plantago Seed
  3. Safflower Flower
  4. Japanese Honeysuckle Flower

Dengan pengambilan harian sebanyak 1 sachet sehari boleh meningkatkan immune system badan dan bertindak sebagai perlindungan kepada penyakit. Bagi pesakit denggi saya cadangkan untuk mengambil 1-3 sachet sehari. Platlet tidak akan turun dengan cepat. Demam juga cepat baik. Kadang2 bila saya rase nak demam or selsema, saya akan cepat2 ambil nutriferon. Kalau pegi trip especially trip oversea memang akan sediakan stok nutriferon untuk keluarga saya.

Siapa perlukan Nutriferon?

  • Individu yang ingin mengekalkan prestasi sistem immune badan.
  • Orang2 tua yang berpotensi tinggi mendapat penyakit disebabkan immune sistem yang semakin berkurangan
  • Individu yang tidak mengamalkan diet yang optimal
  • Individu yang mempunyai tahap stress yang tinggi
  • Individu yang tidak aktif

2. Performance Drink (PD)

Performance drink berfungsi untuk mengembalikan dan menstabilkan kandungan air di dalam badan. Performance drink mempunyai garam yang menstabilkan badan. Performance drink juga memberikan tenaga kepada pesakit. Performance drink berbeza dengan 100Plus. Biasanya orang akan mengambil 100plus bila demam denggi. 100plus tidak mempunyai banyak garam natrium di dalamnya. Di dalamnya lebih banyak kandungan gula.

3. Vitamin C Sustained Release 500mg

Bila kita dapat jangkitan virus, keperluan vitamin C meningkat secara mendadak. Vitamin C dengan kadar yang tinggi boleh menghalang jangkitan virus dan mempercepatkan proses penyembuhan daripada jangkitan virus yang teruk. Vitamin C Shaklee bertujuan meningkatkan fungsi2 sistem immune terutamanya interferon yang membantu menghalang sel daripada dijangkiti virus. Dose yang dicadangkan adalah 500 mg sebanyak 6 kali sehari.

 Rawatan Demam Denggi Secara Tradisional

1. Sup Ketam

Giving crab soup (2 crabs per meal) to dengue patients will improve their condition, within a day or 2.

Kajian ringkas didapati ketam mengandungi sejenis protein yang tinggi, yang dapat membantu pembinaan semula platelet darah yang hilang akibat virus denggi. Ini kerana pesakit demam denggi akan mengalami sindrom penurunan platelet yang ketara dalam tempoh beberapa hari selepas dijangkiti virus tersebut dan dalam kes denggi berdarah, platelet mungkin akan jatuh ke tahap paling minima, yang akhirnya membawa maut kepada pesakit.
Keberkesanan rawatan ketam menggunakan ketam sebagai terapi oral (dimasak sebagai sup semata-mata) amat menakjubkan kerana pesakit demam denggi yang meminum dan memakan (isi dan kuahnya) satu mangkuk besar sup ketam (500ml hingga 1 liter) akan mengalami peningkatan kadar platelet yang mendadak dalam masa relatif singkat, iaitu cuma antara 5 hingga 8 jam sahaja dan pesakit akan pulih 99.9 % dalam tempoh tersebut.
Malaysian Dietician Association president Prof Dr Winnie Chee said calorie and protein intake should be increased by as much as 50% of the daily requirement-thestar

Disebabkan hari ni terlebih rajin..saya sharekan jugak resepi nak buat sup ketam untuk pesakit2 denggi. Sebenarnya letak la ape2 pon..asalkan sedap sebab kita yg sihat pon blh tumpang makan..hehehe

IMG_2372

Resepi SUP KETAM  (Source: Mieza @ WAWMC)
  • 4 ekor ketam – dipotong dan dicuci
  • 3 ulas bawang putih – ketuk
  • 1 biji bawang besar – belah 6
  • 2 batang serai – ketuk
  • 1 biji buah tomato – belah 4
  • 1 inci halia – hiris nipis
  • 1/2 st lada hitam
  • 2 biji cili merah/hijau
  • Sedikit daun sup dan daun bawang – hiris
  • Minyak untuk menumis
  • Air secukupnya untuk kuah
  • Garam dan gula
  • Bawang goreng

Cara-cara:

  • Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bawang putih, lada hitam, halia dan serai hingga wangi dan garing bawang putihnya.
  • Masukkan air dan ketam dan didihkan. Bila sup mendidih, masukkan cili hijau dan tomato. Biarkan seketika.
  • Rasakan garam gula dan taburkan dengan daun bawang, daun sup dan bawang goreng bila menghidang. Sedap dimakan bersama nasi panas ataupun hanya dihirup begitu sahaja. Sesuai untuk ahli keluarga yang sakit :)

2. Jus Daun Betik

Mengikut kajian yang dijalankan oleh IMR Malaysia, dengan pengambilan ekstrak daun betik (50 gram jenis sekaki) kepada pesakit denggi Gred 1 dan 2, mendapati peningkatan mendadak kepada PTAFR genes (13.42 kali) berbanding dengan rawatan yang standard. Ini seterusnya meningkatkan kadar penyembuhan pesakit denggi kearana peningkatan platlet dalam darah. Sumber:IMR Malaysia

Walaubagaimanapon study diatas tidak dijalankan keatas kanak2, orang2 tua, pesakit2 denggi yang kritikal dan ibu2 mengandung so side effectnya tidak diketahui.

Untuk cara2 penyedian jus daun betik boleh refer brochure atau click video dibawah.

Cara penyediaan jus daun betik untuk denggi

 Testimoni Denggi

testi denggi 1

testi denggi 4 vivix

testi denggi 3

testi denggi 2

Untuk mengetahui harga produk sila click disini, pertanyaan lanjut sila tinggalkan diruangan komen atau click disini untuk cara pembelian. Saya juga boleh dihubungi melalui sms/ whatsapp/ telegram at 012-6828084

 

Rawatan Demam Denggi
Tagged on:                                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Maaf! Sila click button share