Pengalaman 2 kali DnC dan cyst selepas keguguran

January 2015…Yes!! saya mengandung lagi..baby yang ke3. Alhamdulillah seronoknya masa tu bila dapat tau pregnant…saya berkongsi berita gembira itu dengan most of frens..masa tu memang morning sickness teruk sangat..boleh dikatakan setiap masa nak muntah. Angin banyak sangat sampai sakit dibahagian abdomen. It took me 3 months untuk buat pregnancy check up. Lambat kan? Al maklumlah anak yang ke3 so macam lambat2 sikit check pon takpe..and nak jumpe gyne kat DEMC pon susah..appointment kena tunggu sampai sebulan. Anak no.2 saya dengan Dr. Norleen and I know she is very busy thats why pregnant kali ni I choose doc lain. Suami sayalah org yang paling happy sebab dia berharap2 sangat dapat baby girl. Anak saya sebelum ni dua2 boy.

how-soon-can-you-get-pregnant-after-miscarriage1

First pregnancy check-up

25/2/15 My first check-up dengan dr. mazita. Both of us sangat2 happy sebab nak tengok baby. Dah besar ke..sihat ke..hubby pulak tak sabar nak tau girl ke boy..walaupon we both tau at 3 months memang tak boleh tau lagi jantina baby. We all la org pertama yang datang ke klinik and we both was so happy..we tell everybody on our first visit..

Kami sangkakan panas sampai kepetang rupanya hujan ditengahari…bila dr. mazita check, dia tak jumpe heartbeat baby. Baby grow well but takde heartbeat. Both of us terkejut sangat..perasaan masa tu tak dapat nak digambarkan. Hati sebak dan menangis tapi saya tahan. Tak sanggup rasenya nak pandang muka hubby yg sgt2 sedih time tu. Pastu kami tanye doc macam mane boleh takde heartbeat?? Betul ke takde heartbeat? Sebab ape boleh jadi macam tu?? Dr. Mazita cakap..maybe ade something wrong with the baby sebab tu dia tak boleh continue the journey. We were devastated…sad..menyesal…sebab tak jaga diri betul2 while i was pregnant…my morning sickness was really bad..therefore I didnt eat well…boss at work pulak didn’t cooperate well either..so I was stressed at all time…and I suspect that was the reason my Bells Palsy datang balik.

Pastu..Dr. Mazita kata ade 2 options..nak biar gugur sendiri or nak buat D&C? Dia cakap kalau biar gugur sendiri ade risiko pendarahan and tatau bila timenya nak gugur..kalau D&C dia akan buat operation untuk bersihkan rahim dan boleh balik on the same day. Pastu dia kata petang ni pon boleh kalau nak. Dalam hati saya..ape la doc ni..I just received a bad news and still dalam keadaan terkejut nak suruh buat decision pulak. Saya tanya hubby macam mane nak buat ke? Hubby kata buatlah sebab senang..boleh settle cepat…my quick thinking..kalau dah dia takde lagi may as well cepat2 get it done…tak sanggup rasenya menghadapi perasaan…yg u mengandung tapi baby u dah takde and u still carry it…do u get what i mean?

The D&C at DEMC, Shah Alam

Saya pon sign surat untuk D&C scheduled at 2pm sebab kena at least 6 jam puasa baru boleh operate. Saya dimasukkan kedalam ward day care…dalam hati masa tu memang tak boleh nak terima baby dah takde..masa gi bayar masuk ward saya dok menangis tak henti2..hubby pon sama…nasib baik we got each other..kalaulah saya gi checkup sorang2 masa tu tatau la ape jadi…while waiting for the procedure…dalam hati saya…what if kalau dr. mazita was wrong..what if baby still alive just heartbeat tak jumpe masa check tu…benda tu je bermain2 kat pikiran saya…then I tell hubby…hubby kata before nak buat D&C tu request doc check lagi sekali to make sure. So masa tu terbit sinar harapan semula dlm hati saya…sebelum tu saya pm my best fren..dia cakap go for second opinion..sbb ada org yang sama case dgn saya gi check doc lain and found that the baby still alive. But masa tu otak in a mess..tak bole nak pikir…

2.00pm..saya pon ditolak masuk to the operation room. Pastu saya request nurse tu untuk buat scan lagi sekali sebelum the procedure..then dr. Mazita pon check lagi sekali and confirmkan memang dah takde. Harapan dan hati saya hancur berkecai buat kali kedua. Lepas doc bius masukkan ubat..saya mengucap..then dah tak ingat pape..bila bukak mata je..nurse cakap dan siap..all was good. Pastu saya ditolak keluar ke day care ward..I saw my hubby standing there…and airmata saya jatuh lagi…dalam hati saya…saya dah hancurkan harapan suami saya…:(:(

Lepas sejam tu saya dibenarkan balik rumah..dapat MC 2 minggu and pastu dalam checkup semula..masa doc bg mc tu..saya pon tanye nape lama sangat? Dr cakap..untuk bagi rest dan badan sihat semula..ye la tak penah ade experience keguguran sebelum ni so tak tau satu ape pon. Nak google time tu pon jiwa tengah kacau…

Berpantang selepas D&C

Dah balik rumah..biasala saya ni bukan jenis nak pantang2 ni..and lagi pon babynya takde so macam takde reason nak berpantang…2 hari lepas D&C saya pegi join kelas FBads kat KL..lepas balik je kelas tu rase perut sakit sangat..pastu a few days saya dok heavy bleeding. Baru terasa takut and start berpantang..berurut dan bertungku bagai…best sgt tukang urut tu mmg recommended!..dalam masa saya berpantang tu jiwa mmg kacau giler..sikit2 menangis..macam tak bole terima kenyataan yang baby saya dah takde…my body still think im still pregnant..ade loya2 sikit…sampai skrg saya masih terbayang2 kaki baby tangan baby…dah besar baby mami masa tu…hubby lah yang bagi saya semangat…dia kata..allah sayang kat kita..tu sebab dia bagi ujian…baby kita dah tunggu kita kat syurga…barulah hati saya tenang sikit..

Apa?? Cyst??

Dipendekkan citer..cukup 2 minggu saya gi check-up..dr. mazita kata rahim still tak clear pastu dia cakap eh! u ade cyst! What?? ada cyst? Macam mana boleh ade cyst? 2 week ago check takde pon cyst..dr cakap maybe sebab hormon or sebab inflammation during D&C. Dia ukur cyst tu dalam 3.6cm. Saya tanya how do u sure it is cyst? Doc cakap sbb warna dia hitam and confirm cyst. Pastu doc bagi ubat utk cuci rahim dan antibiotic and pain killer. Cost utk checkup dan ubat tu je dah RM400!..terkejut mak..ahh! jiwa kacau lagi…ada cyct lah pulak. Doc cakap it is normal dpt cyst sbb hormon still haywire..datang lagi check-up after 2 weeks lagi. Bila doc cakap ade cyst..hati saya yg belum baik tu tadi makin berat…makin kacau..macam mana cyst boleh develop in 2 weeks dan jadi 3.6cm? Masa ni la saya doc google macam2..tapi mmg tak jumpe jawapan yang saya nak..

After 2 weeks saya pegi lagi check up…masa tu i was still bleeding..bayangkan after a month of D&C I still bleeding. Masa Doc check..dahi dia berkerut2..dia kata ade lagi sikit2 belum clear..pastu dia kata tak lama lagi period maybe akan clear lepas tu. Cyst is still there..nothing to worry sebab kecik je…tu je dia cakap..kali ni no medicine..check up je dekat RM200. Doc soh datang lagi in a month. Ramai kawan suggest I jumpe doc lain dapatkan second opinion. But masa tu busy at work..malas nak set2 opinion ni…and yg sebenarnya agak takut…macam2 lah yang pikir time tu…

3rd follow-up – Klinik Pakar Wanita Dr. Sheela Klang

Well nak jadikan citer…I missed my 3rd check-up sebab salah tarikh..banyak makan semut agaknya aku nih…so sbb dah apply cuti…ajak hubby gi jumpe doc lain..google punye google and after a few calls…dpt jumpe dr. Sheela kat Klang. Klinik Wanita Dr. Sheela Klang…kali ni check-up memang superb! mula2 underestimate..ye la diriku ni pelik..confident kat hospital besau2 jer..klinik dr. Sheela mmg bagus…semua nurse pompuan walaupon dah tua2 belaka…

Untuk entry yang ni saya akan citer in part 2. so yang nak tanye kesudahan citer saya ni stay tuned…

 

Pengalaman 2 kali DnC dan cyst selepas keguguran (Part 1)
Tagged on:             

11 thoughts on “Pengalaman 2 kali DnC dan cyst selepas keguguran (Part 1)

  • August 20, 2016 at 7:22 am
    Permalink

    Salam puan, terima kasih kerana share story. Blh sy tahu berapa cost d&c kt demc?

    Reply
    • September 28, 2016 at 12:41 pm
      Permalink

      Waalaikumsalam, sorry for late reply. Kos utk dnc kat demc rm2500.

      Reply
  • September 28, 2016 at 12:26 pm
    Permalink

    Pengalaman yang hampir sama.boleh saya tahu part 2 macam mana?

    Reply
  • September 28, 2016 at 12:27 pm
    Permalink

    Saya sedang menghadapinya

    Reply
    • September 28, 2016 at 12:42 pm
      Permalink

      Semoga puan tabah dan segala ujian mesti ada hikmah disebaliknya

      Reply
  • October 26, 2016 at 12:39 pm
    Permalink

    Salam. Sis ok tak treatment dkt klinik sheela? Mcm mana nak baca part 2 ye? Ada link x hehe

    Reply
    • January 16, 2017 at 3:28 am
      Permalink

      wsalam, klinik sheela tu doc dia bagus. Nurse kebanyakkan dah tua2 but takde complain lah. Ward dia pon lama je. Kalau nak compare facilities dgn SEMC tu mcm langit dan bumi but doc dia bagus. Part 2 tak siap2 sis hahaha

      Reply
  • December 22, 2016 at 7:18 am
    Permalink

    nk tny puan, apa procedure yg dr buat ye masa chekcup lepas 2 minggu tu.

    Reply
    • January 16, 2017 at 3:34 am
      Permalink

      Doc just scan kat perut je mcm scan tgk baby tu. Lupa plak term dia ape.

      Reply
  • April 27, 2017 at 8:44 am
    Permalink

    assalamualaikum, nk tnye psl pgalman dan smbungan utk klinik pakar dr sheela tu. mcm mne?? sbb sy da mngalami situasi puan skrg. tlg kongsikan puan. trima kasih :)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Maaf! Sila click button share