Nak Mudah Kurus??

Tips2 ini sangat2 membantu saya kuruskan badan. Sangat2 mudah dan tak buat saya menderita. Hehehe..pastu tak perlu kos tinggi…sesuai la dengan golongan2 macam saya ni ha…jom baca dan amalkan..jgn baca je tak buat…or else print and tampal kat mane2 yang uolls selalu nampak sebagai peringatan mesra gitew!

1. Minum banyak air

Badan kita akan berfungsi dgn lebih baik sekiranya kita minum air yg mencukupi untuk menyingkirkan toksin didalam badan. Air juga akan membuatkan kita tidak terasa lapar so kalau kita minum banyak kita takde lah terasa lapar all the time.

woman-in-red-jogging

2. Bersenam di waktu pagi

Bila kita bersenam dengan perut yang kosong diwaktu pagi, badan kita akan membakar ‘pure fat’. Bersenam diwaktu pagi juga menyediakan badan utk kurus dengan meningkatkan ‘resting metabolism’ untuk beberapa jam. Set jam tu utk bangun 30 mins early utk bersenam..

3. Makan sikit tetapi kerap

Menukar daripada 2 atau 3 kali makan yang berat kepada 5 atau 6 kali makan yg sedikit dalam sehari akan meningkatkan kadar metabolism daripada memaksa badan kita untuk menghadam extra calories untuk kurus.

4. Kena bijak sekiranya makan di luar

Smaller portions and better food choices are a good start to a more healthy lifestyle. Elakkan berlapar sekiranya kita memang dah plan untuk makan diluar. Bila lapar sangat, kita lebih cenderung untuk makan banyak. Nak pilih makanan pon kena bijak. Pastikan pilih cara penyediaan makanan yang boleh buat kita kurus. Contohnya makanan distim lebih baik daripada digoreng.

5. Buat aktiviti yang kita enjoy

These are free calories you can burn and lose weight while being active. Kalau yg suke pi shopping tu…jalan lah 2-3 kali round..it’s a good cardio exercise for your body.

6. Be creative kalau nak cepat kurus

Park kete jauh sikit from the office…naik tangga instead of lift…u can burn about 50-100 calories by doing that alone!

7. Makan lebih banyak sayur dan buah2an

10 portions sehari adalah yg paling ideal, lagi banyak buah lagi bagus.

8. Makan lebih banyak protein

Tapi tak semestinya daripada haiwan. Cer try soya ke kacang ke taufu ke…pastikan non-GMO ya! Lebih banyak protein lebih cepat kurus. Tapi pastikan jangan berlebihan serta kena minum banyak air.

9. Elakkan makanan dan minuman yg manis2

Terutamanya dari gula yg diproses and minuman 3 in 1. Minum sahaja air kosong jimat dan sihat.

10. Kunyah makanan banyak2 kali

Enjoy your foods la kan…jgn gelojoh2..selalunya gelojoh2 ni sebab kita diet dengan berlapar..bila nmpk makanan mmg gelojoh…pastu makan la betul2 jgn dok tgk fb jer kan…

Uolls boleh try menu diet dibawah untuk kurus. Watch out the portions ya! More veggies, more fruits and lotss of water.

Diet1