WHY SUPPLEMENT

9 Sebab Kita Perlukan Supplement

Saya tak kata semua orang wajib mengambil supplement tapi sekiranya supplement boleh membantu meningkatkan tahap kesihatan kita then why not?  Badan kita memerlukan vitamin, mineral  dan protein setiap hari bagi menggantikan sel2 yang telah mati. Badan kita menggantikan berjuta2 sel2 mati setiap saat secara berterusan. By the time anda habis membaca artikel ini,  ada dalam 50 juta sel2 yg telah mati dan diganti dengan yang baru. So kalau sel2 ini tidak dapat nutrient yang sepatutnya, badan kita akan menghasilkan sel2 yang berapa baik seterusnya menyebabkan penyakit2 merbahaya seperti cancer, diabetes, darah tinggi, athritis termasuk penuaan. As an overview why we need supplement, Jom kita lihat video dibawah.

1. Peningkatan Penyakit Merbahaya (Jantung, darah tinggi, diabetes)

Tahukan anda? Malaysia mempunyai pesakit darah tinggi (hypertension), kencing manis (diabetes) dan jantung  antara yang tertinggi di Asia?? Memang menakutkan.  Tahukah anda?? 60-90% penyakit2 utama ini dapat dielakkan dengan pengambilan nutrisi yang betul dan gaya hidup yang sihat. Peningkatan penyakit2 ini menyebabkan kos rawatan juga meningkat. According to AKPK, 26% masalah kewangan disebabkan perbelanjaan yang tinggi untuk perubatan.

pix

Sumber: AKPK

 

Gaya hidup yang tidak sihat seperti merokok, mengambil minuman beralkohol, pemakanan yang tidak seimbang, pengambilan makanan segera (fast foods), stress, kurang tidur dan tidak bersenam merupakan faktor utama menyumbang kepada peningkatan penyakit2 ini.

32.7% atau seorang daripada tiga rakyat Malaysia berumur 18 tahun dan ke atas dipercayai menghidap penyakit tekanan darah tinggi.

Obesity – Malaysia No. 1 tertinggi di Asia (45.3% daripada keseluruhan populasi). 49% wanita and 44% lelaki di Malaysia adalah OBESE

2.6 juta rakyat Malaysia yang berumur 30 tahun ke atas menghidap penyakit diabetes.

Kanser menyumbang 11.2 peratus kematian pada 2011 dan anggaran 12 juta orang akan mati akibat kanser pada tahun 2030

2. Tidak semua makanan untuk diet adalah sihat

Biji-bijian, legum (kekacang) dan kebanyakkan produk tenusu bukan diklasifikasikan sebagai makanan. Tujuan makanan adalah untuk membekalkan nutrient kepada badan dan minda. Makanan2 ini mempunyai tujuan yg berlainan kerana mereka tergolong dalam makanan yang kurang nutrisi (nutrient deficient or void) dan susah diserap (malabsorbed).

3.Kekurangan nutrient dalam tanah (Soil Depletion)

Kekurangan nutrient dalam tanah adalah disebabkan aktiviti2 pertanian yang tidak betul. Apabila tanaman sering ditanam semula menggunakan tanah yang sama, tanah tersebut akan mengalami kekurangan nutrient lebih cepat daripada penggantian nutrient. Baja pula mengandungi nutrient yang hanya mencukupi untuk tanaman tersebut hidup sehingga dituai tetapi tidak cukup untuk menyokong kesihatan manusia.  Ini menyebabkan tumbuhan tersebut mengalami 75% kekurangan micronutrient. Tambahan pula, kebanyakkan tanaman tidak diambil dalam keadaaan yang masih segar. Proses dituai sehingga dijual sebelum dimakan akan mengambil masa beberapa hari yang menyebabkan tanaman kehilangan kandungan nutrientnya.

Kebanyakkan buah2an dan sayuran yang ditanam dengan kaedah moden dimana kandungan gulanya dipertingkatkan bukannya nilai nutrisinya. Ini menyebabkan kebanyakkan buah2an dan sayuran tinggi dalam kadar fruktose & gula serta rendah dalam nutrient2 utama. Apabila tanaman mengandungi nutrient yg kurang, binatang ternakan yang memakan tumbuhan ini juga akan kekurangan nutrisi. Mengikut kajian yang dijalankan dan dikeluarkan dalam Journal of Nutrition and Health mendapati tahap copper di UK menurun 90% untuk tenusu, 55% untuk daging dan 76% untuk sayur2an.

farm

3. Kekurangan nutrisi dalam air

Air juga mengalami kekurangan mineral disebakan kaedah pengeluaran moden. Terdapat perbezaan yang ketara dalam kandungan mineral dalam air yang dibotolkan dan air paip (mempunyai lebih banyak mineral). Air yang bertapis akan membuang mineral2 penting seperti magnesium.

4. Pendedahan/ pencemaran toxin

Kita memerlukan nutrient untuk menangani toxin dalam badan. Lebih banyak toxin so lebih banyak nutrient diperlukan. Berikut merupakan antara benda2 yang badan kita harus hadapi:

    1. Xenoestrogens (plastics, BPA, acuan, produk2 petroleum)
    2. Bahan pelarut dan pencuci industri
    3. Pencahayaan bukan semulajadi (Unnatural lighting)
    4. Makanan bertoksin/ GMO
    5. Stress dan kurang tidur

Badan kita tidak dicipta untuk menangani toxin ini daripada makanan yang kita ambil. Kalau kita betul2 jaga pemakanan dan ambil semua yang organic pun mustahil untuk menghapuskan toxin ni. Sekarang ini pun, banyak produk2 yang mempunyai GMO atau telah diubah genetiknya yang boleh menganggu keseimbangan hormon dalam badan dan boleh menyebabkan penyakit merbahaya seperti cancer.

5. Penyerapan nutrisi menurun mengikut peningkatan umur

Beberapa kajian menunjukkan kanak2 memerlukan lebih banyak nutrient untuk tumbesaran dan orang yang lebih tua pula memerlukan lebih nutrient disebabkan penyerapan nutrisi yang berkurangan. Apabila kita umur meningkat, kita selalu ambil ubat2an yang boleh mengganggu penyerapan nutrisi. Ini juga bermakna, kita perlukan lebih nutrient yang tinggi daya serapannya.

6. Senaman meningkatan keperluan nutrisi

Ramai atlit ingat banyak bersenam merupakan kunci kepada umur yang panjang atau kehidupan yang sihat dan mereka ini lah yang selalu ingat supplement tak perlu. Saya tak kata senaman tu tak penting, senaman memang penting, dan sebenarnya lebih banyak kita bersenam lebih banyak nutrient diperlukan oleh badan kita. Sekiranya kita bersenam sehingga menggunakan semua tenaga simpanan, kita akan menggunakan lebih banyak nutrient untuk menghasilkan semula tenaga untuk pemulihan. Thats why, atlit mempunyai risiko kekurangan nutrisi yang tinggi.

7. Pengambilan supplement membolehkan hidup lama

Penuaan merupakan proses semulajadi. Semua akan tua tapi tak best kan? Kalau supplement boleh memperlambatkan penuaan then why not take them?  Selagi ianya tidak mendatangkan risiko yang bahaya dan terbukti berkesan untuk memperlambatkan penuaan, memang patut sangat kita ambil.

8. Perbelanjaan tinggi untuk kesihatan

Samada kita suka atau tidak, supplement adalah lebih murah daripada makanan sebenar. Contohnya macam salmon, adalah lebih baik kita ambil daripada supplement yang mempunyai kualiti yang tinggi daripada salmon yang diternak. Salmon yang diternak mempunyai omega 3 yang rendah serta tinggi toxin, tinggi kadar bakteria dan parasid.  Salmon liar pula sangat mahal so better amik supplement.

 

One thought on “Why Supplement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Maaf! Sila click button share