Baru2 ini terdapat satu viral yang menyatakan bahawa kematian seorang pelajar disebab pengambilan supplement  Shaklee iaitu Alfalfa. Setelah disiasat sebenarnya kematian arwah bukanlah disebabkan Alfalfa Shaklee tetapi penyakit yang dipanggil Aneurysm. Penyakit ni punya la payah nak sebut saya pon tak reti :p. In layman term nya pecah pembuluh darah kat otak.

Kalau uolls nak ikuti kronologi isu ni boleh pegi kat website siakapkeli http://www.siakapkeli.my/2015/05/kematian-pelajar-kskb-ulu-kinta-bukan.html. Saya tak suka repeat2 citer yg tak betul..memberikan aura negative je kat I pagi2 ni kan…nak tau more of the controversy..pegi la kat link kat atas. Pape pon saya mendoakan supaya roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan org2 yang beriman..aminnn

Pedia Penyakit Aneurysm ni?

Jom kita lihat dan baca dengan lebih detail tentang penyakit ni. 1st time dengar nak sebut pon tak reti. Actually, saya pon ade penyakit yang melibatkan saraf dibahagian otak kanan saya. So bila dengar penyakit ni saya rase terpanggil nak citer lebih lanjut.

ei_2733

Aneurysm ni merupakan salur darah yang membonjol disalur2 darah yang lemah yang membekalkan darah kepada otak. Dalam kebanyakkan kes penyakit ni takde simptom2 dan selalu kita tak perasan. Dalam kes2 luarbiasa, aneurysm ni boleh pecah seterusnya melepaskan darah kedalam tempurung kepala dan boleh menyebabkan stroke. Bila dah pecah, akan terjadinya subarachnoid hemorrhage. Bergantung kepada ke severity of the hemorrhage, kerosakan otak atau boleh menyebabkan kematian. Tempat yang paling common utk benda ni terjadi is di bahagian bawah otak yang dikenali sebagai circle of Willis.

 Apa punca Aneurysm

Seseorang mungkin mewarisi penyakit ni or mungkin disebabkan pengerasan dibahagian arteri atau mungkin juga disebabkan penuaan. Beberapa risiko yang membawa kepada aneurysms boleh dikawal but some tak boleh. Perkara2 berikut boleh meningkatkan risiko penyakit ini atau kalau memang dah ade sakit ni mungkin boleh meningkatkan risiko ianya pecah:

  • Sejarah keluarga. Org yang ade keluarga yang mempunyai penyakit ni lebih cenderung untuk dapat penyakin yang sama.
  • Penah mengalami aneurysm. Org yang pernah mengalami penyakit ni lebih cenderung dapat semula.
  • Jantina. Perempuan lebih cenderung untuk mengidap penyakit ini.
  • Bangsa. Bangsa African Americans lebih cenderung dpt sakit ni daripada org putih.
  • Tekanan darah tinggi. Risiko lebih tinggi kalau ade sejarah tekanan darah tinggi.
  • Merokok. Merokok ni semuanya bahaya. Tak paham kenapa yang merokok tu tak paham2..:p Jgn mare ya!

Tanda-tanda atau simptom Aneurysm

Selalunya penyakit ni takde tanda2. Kalau mmg dah ade aneurysm selalunya anda akan mengalami sakit kepala yang teruk, penglihatan kabur, susah nak bercakap dan sakit tengkuk. Macam simptom migraine je kan?

Kalau dan pecah tu mmg kena pegi hospital cepat2. Tanda2nya ialah sakit kepala tiba2, sakit tengkuk, loya2 & muntah2, sensitif tehadap cahaya, pengsan dan seizure.

Sumber: http://www.webmd.com/

Kesimpulan

Haa..now we know ape yang terjadi kat arwah pelajar tu. Kita jangan cepat sangat bagi conclusion sebelum diselidik betul2. Kalau ade kematian kena tunggu result post mortem. Berdosa kita tergesa2 jump into conclusion yang sipolan2 ni mati sbb produk2 sipolan…ala2 nak jadi org pertama find out dia ni mati sebab ape..dan dia la org pertama menyebarkan citer…sekali tak betul..kan dah berdosa..silap hari bulan boleh kena saman tau..last but not least saya tekankan sekali lagi kematian pelajar tiada kaitan dengan Shaklee. Shaklee SELAMAT, HALAL dan BERKESAN. Nak tau sebab apa Shaklee SELAMAT? Sila click sini.

Bagaimana untuk mengurangkan risiko penyakit ini? Of course seperti anda sedia maklum, kena makan makanan yg sihat dan seimbang, kena bersenam, berhenti merokok pendek kata ubahlah cara hidup. Tido kena cukup rehat kena cukup, manage stress dan sebagainya.

Supplement yang sesuai

Melalui secondary search yg saya buat, pengambilan supplement yang high antioksidant seperti  Vivix, Vitamin C, ESP protein & Collagen dapat membantu menguatkan arteri, Omega pula melicinkan darah dan membakar cholesterol jahat yg menyumbatkan arteri, ostematrix untuk calcium bagi merelaxkan dinding arteri dan Vitamin E & Garlic untuk mencairkan darah. Nak tau more boleh visit http://www.karenhurd.com/pages/healthtopics/specifichealthconcerns/ht-shc-aneurysm.html

 

 

 

Kematian Pelajar Tiada Kaitan dengan Shaklee
Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Maaf! Sila click button share