Tahukah anda, bersenam mengurangkan risiko stroke sebanyak 27%, risiko darah tinggi sebanyak 40% dan mengurangkan risiko kematian akibat penyakit sebanyak 14%! According to buku yang ditulis oleh John Medina, bersenam sebanyak 2 kali seminggu ditambah dengan 20 minit berjalan setiap hari akan mengurangkan risiko stroke sebanyak 57%!

exercise-facts-infographicWallSt.Journal

Brain-Rules-Quotes-exercise-to-save-your-life1

Selain daripada itu bersenam boleh mengawal berat badan, melawan penyakit especially sakit jantung, memperbaiki mood kita means kita lebih ceria dan relax, boost confident level, boost energy, dapat tido yang lebih lena dan yang paling penting is menyemarakkan hubungan suami isteri :).

Saya tahu dan sendiri rasa..bersenam ni macam susah dan memang semulajadinya terasa sangat malas nak bersenam. Sebenarnya terdapat banyak cara kita boleh meningkatkan motivation diri untuk bersenam. Disini saya nak share a few tips how to increase our motivation level untuk bersenam especially untuk orang2 pompuan.

1. Cari cara bersenam yang effective and fun!

Uolls penah dengar senaman Kayla Itsines?. Dia ni ade buat ebook or guide how to get in shape or the best body in 12 weeks! I find it very2 interesting sebab nampak macam mudah..kita tak perlu ke gym atau gunakan alat2 senaman yg mahal2. Boleh buat kat rumah je…I have downloaded a guide for 1 week free trial, phew! it’s not easy I tell u…Full guide pula kena beli and it claims in 90 days or 12 weeks boleh bentuk badan yang fit dan lean dan cun…

Kalau uolls nak skodeng instagram boleh search kayla itsines. Kat situ banyak testimoni2 org yang dah berjaya..badan lebih fit dan solid. Kalau nak nak beli guide tu just click here. Boleh beli sekali dengan resepi2 sihat (nutrition guide). Harga bikini guide dan nutrition guide ni in USD119.97 dalam RM443.889. kalau beli satu je USD69.97 dalam RM258.90. Saya cari2 jugak kalau ade sapa2 nak share beli tapi nampak gayanya macam takde :(

Screenshot 2015-05-19 15.43.37

So kesimpulannya, guna je la free guide for 1 week tu. Istiqamah dulu yg tu then baru pikir nak beli ke tak. Kang beli je tapi tak guna..pembaziran pulak..

2. Beli baju, kasut or alat bersenam yang boleh lift your mood

Selalunya orang pompuan ni suka beli macam2 bagi rase best bila bersenam. And selalu jugak benda yang dibeli tu jadi tukun je kat dalam rumah :p. Bagi saya kalau nak beli alat2 bersenam, just beli yang simple2 yang uolls senang nak guna yang targeted untuk arm, leg dan abs. Alat2 senaman ni boleh letak kat depan TV so sedang tgk TV blh bersenam.

Selain daripada tu..blh beli accessories bagi nampak cun bila bersenam. Macam seluar dan sport bra or jogging shoes.

2013-02-17 11.26.51

2015-04-21 19.34.20

3. Cari kawan untuk bersenam

This is important sebab kawan kita boleh push kita dan bagi motivation especially kawan2 yang competitive dan very deep into sihat2 ni. Uolls boleh jugak create/ join group whatsapp/ telegram untuk update perkembangan dan yang boleh bagi motivasi untuk bersenam.

4. Bangun pagi 30 minit lebih awal

Ramai kawan2 saya merungut or bagi alasan takde masa nak bersenam. Well..what you can do is, bangun 30 minit lebih awal setiap pagi. Kalau selalu bangun pukul 6am, try bangun pukul 5.30am. Believe me, you will feel more healthy and have better mood before you start your day. Lebih bagus kalau bangun awal sikit lagi..solat tahajud dulu..pastu bersenam..dunia dapat akhirat pun insyaallah dapat…

5. Beli baju 1 saiz lebih kecik daripada saiz badan

Dengar macam tak logik kan? But for some people it helps! Bagi yang TERLEBIH berat badan tu…saje je saya cakap TERLEBIH sbb bukan sengaja kan :p….Baju ni you gantung depan cermin dan tiap2 hari sebut “saya mesti bersenam dan kurus untuk wear YOU”. Bila tiap2 hari u tgk baju tu and sebut2 nak kurus..insyaallah benda tu will meresap kedalam subconscious mind and translate it into action dan secara tak langsung membuatkan anda hendak bersenam. Amaran -> akan selalu kena perli kat hubby kalau still tak kurus2 :p…hehehe

 

5 tips buatkan anda suka bersenam
Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Maaf! Sila click button share